18. Mar. 2019.

Nacionalna služba za zapošljavanje nezaposlenima nudi prekvalifikaciju, ali i novac za pokretanje sopstvenog biznisa, a direktor NSZ Zoran Martinović kaže da su programi NSZ prevashodno namenjeni poslodavcima, ali da postoji jedan program namenjen direktno nezaposlenima. To je program samozapošljavanja, odnosno pokretanja sopstvenog biznisa.

Martinović je za TV Prva rekao da je neophodno da nezaposleni prođu dvodnevnu obuku kod Nacionalne službe za zapošljavanje, i da nakon toga, uz uslove koje konkurs zahteva, podnesu odgovarajući zahtev, biznis plan.

- Nije potrebno radno iskustvo, ali lice mora jasno da se opredeli da ono za šta će da radi i da ono za šta će dobiti subvenciju bude održivo, kao i da 12 meseci uplaćuje sebi poreze i doprinose - rekao je on i dodao da im je namera da im nakon toga ponude i neke druge subvencije, kako bi zaposlili još ljudi.

Martinović kaže da je ove godine prosečno iznos za pokretanje sopstvenog biznisa povećan za oko 10% i sada je 200.000 dinara.

Ukoliko se radi o osobi sa invaliditetom taj iznos je 240.000, a ako je neko postao tehnološki višak za njih je 220.000.

- To je nedovoljan iznos za pun kapacitet obavljanja posla, ali dovoljan da sebi uplaćuje poreze i doprinose. To je za neke delatnosti koje zahtevaju minimalna ulaganja - kaže Martinović.

Više od pola miliona ljudi u Srbiji zvanično je nezaposleno, najviše je ekonomista, trgovaca i tekstilaca, a među njima čak 55% čine žene.

Martinović je rekao da je u poslednjem kvartalu 2018. godine zabeležena stopa nezaposlenosti od 12,9%.

- Naš cilj je da stopa nezaposlenosti bude jednocifrena, na nivou zemalja EU i mislim da u ovoj godini imamo realne šanse da negde u drugom ili trećem kvartalu dosegnemo taj cilj - rekao je Martinović.

Izvor: eKapija