18. Mar. 2019.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je u petak (15. marta 2019. godine) da će u naredne dve godine biti osnivani istraživački centri u kojima će učenici i studenti moći da izučavaju prirodne i društvene nauke i da se usavršavaju kroz samostalne projekte.

U skladu sa takvom strategijom Ministarstva, tokom 2019. počeće gradnja istraživačkog centra za geonauke u Beloj Crkvi, a u planu su i centri za obnovljive izvore energije u Valjevu, robotiku u Trsteniku, ekološke nauke u Beogradu, kao i prirodne nauke na Goču.

Tim povodom, ministar Mladen Šarčević otvorio je na Goču seminar za hemiju i biologiju "Naučni kontakt: Igrom do nauke", kao i savetovanje na temu mreža ekonomski održivih istraživačkih centara. Seminaru i savetovanju prisustvuju predstavnici lokalne samouprave Kraljeva, Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, kao i načelnici školskih uprava Kruševac, Kraljevo, Čačak, Jagodina, Kragujevac, Zaječar i Požarevac.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, predlog lokalne samouprave Kraljeva je da se stari kapaciteti dečjeg odmarališta na Goču iskoriste za istraživački centar, posebno imajući u vidu to da već postoje dobra infrastruktura i višegodišnja saradnja sa Prirodno-matematičkim fakultetom iz Kragujevca i Gimnazijom iz Kraljeva.

Šarčević je tim povodom rekao da će novim izmenama zakona o nauci i istraživanjima Centar za promociju nauke dobiti značajniju ulogu, imajući u vidu da će, između ostalog, biti nadležan za buduću mrežu istraživačkih centara. On je dodao da je u ovom pogledu Srbiji uzor Portugal, koji ima približno 30 istraživačkih centara.

- Gde god postoji zainteresovanost lokalne samouprave i početni uslovi, pokušaćemo da otvorimo istraživački centar nalik Petnici i Tršiću. Deo sredstava će budžetirati Ministarstvo, dok će se za ostatak tražiti partneri. Cilj nam je da što više dece od malena približimo nauci - zaključio je ministar.

Izvor: eKapija