20. Jun. 2017.

Srpska kompanija Comtrade i kineski BeiDou osnovaće u Kini zajedničku kompaniju kako bi zajedničkim snagama upravljali poslovanjem.

Srpski IT gigant potpisao je, prenosi Telegraf.rs, ugovor o saradnji sa kineskim satelitskim navigacionim sistemom BeiDou (COMPASS), što znači da će srpski softver prvi put svoju primenu naći – u svemiru.

BeiDou je kineski satelitski navigacioni sistem koji se sastoji od dve porodice operativnih satelita. Karakterističan je po tome što se sateliti nalaze u geostacionarnoj orbiti, te time za sada pokrivaju samo određenu teritoriju Zemljine površine. Očekuje se da će BeiDou navigacioni sistem do 2020. godine pokriti čitavu planetu.

Ugovorom je predviđeno da će Comtrade i BeiDou u Kini uspostaviti zajedničku kompaniju kako bi zajedničkim snagama upravljali poslovanjem. Dva giganta će saradnju ostvarivati na polju aplikacija za globalne satelitske sisteme, kao i na projektu aplikacija za upravljanje velikim količinama podataka. Takođe, Comtrade i BeiDou će se fokusirati na razvoj satelitskih komunikacija u Evropi, Južnoj Americi i Africi.

– Ugovor sa kineskom kompanijom BeiDou jedan je od najznačajnijih koje je Comtrade potpisao od svog osnivanja. Reč je o istorijskom planetarnom projektu koji će dovesti internet u svaki kutak Zemljine kugle, a neizostavan deo tog projekta biće softver naše kompanije. Ovo je ujedno i značajan događaj i podsticaj za našu IT industriju, jer će srpski softver prvi put svoju primenu naći u svemiru – kaže Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije Comtrade.

Očekuje se da će ova saradnja izroditi sistem za satelitsku navigaciju koji će doprineti izgradnji globalnog Interneta stvari (Internet of things, IoT) na Zemlji.

Koncept Internet stvari iz dana u dan je sve popularniji. Zahvaljujući razvoju tehnologije biće omogućeno da veliki broj malih uređaja bude povezan na internet i međusobno komunicira i razmenjuje podatke kako bi olakšali našu svakodnevicu. Među takvim uređajima su brojni senzori za merenje temperature u domovima, kvaliteta vazduha, vode…

Izvor: eKapija