03. Nov. 2018.

ČAROBNI TURISTIČKI PRSTEN


“Čarobni turistički prsten” kao ideja postoji nekoliko godina. Međutim, realizacija ove ideje je bila veoma zahtevna i kompleksna. Trebalo je napraviti konačan rezultat sa nekoliko činilaca i dve države. Turistička agencija „Taratours“ iz Bajine Bašte pokrenula je ovu ideju i zahvaljujući razumevanju i zajedničkom interesu Železnica Srbije i Republike Srpske, kao i pomoći pograničnih policija obe države došlo se do početka i prvog polaska na ovu interesantnu turu. Naravno, vetar u leđa su lokalne turističke organizacije, kao i Turistička regija Zapadna Srbija.


Naime, u periodu 13.-15.04.2018. godine oko 200 turističkih radnika i novinara je imalo privilegiju i čast da prođe ovom fantastičnom turom. Sve je počelo od prijema u renoviranom Zepter hotelu Drina u Bajinoj Bašti. U najstarijem delu Bajine Bašte, koji potiče sa kraja 19. veka, a koji je sačuvan i do danas, smešten je „Zepter hotel Drina“. Hotel se nalazi na gradskom šetalištu i trgu, u neposrednoj blizini NP Tara, manastira Rača, reke Drine i Perućačkog jezera. Hotel raspolaže sa 4 apartmana i 70 soba raspoređenih u standard sobe kategorije 3* (40 soba) i delux sobe kategorije 4* (30 soba). Sve sobe poseduju kupatilo, televizor i telefon. Besplatan bežični internet je dostupan u svim prostorijama. „Zepter hotel Drina“ je napravljen na mestu najstarijeg bajinobaštanskog hotela „Bosna“ i nastavlja tradiciju izvrsnih ugostitelja i čestitih domaćina sa prostora zapadne Srbije. Ovde ćete osetiti dobrodošlicu i uživati u specijalitetima, kako domaće, tako i internacionalne kuhinje. 


Program je nastavljen u najvećoj i najstarijoj destileriji u Srbiji – BB Klekovači. BB Klekovača – sve rečeno u dve reči. I tradicija, i ukus, i lekovitost, i jačina, i pitkost. Ko poznaje snagu rakije, prepoznaće je sigurno u ovoj „veseloj fabrici“. Po čistoći više podseća na apoteku, kao i po narodnim lekovima koji se ovde prave i služe. Od 1905. godine počinje organizovana proizvodnja rakija na ovom prostoru. A sama Klekovača počinje organizovano da se pravi – „peče“ od 1950 – tih. U svojoj ponudi pored već pomenute BB Klekovače, nalaze se i dunja, kajsija, bela ljuta, travarica, kruška,... Sve ovo možete probati u dve degustacione sale, dok uz čašicu razgovora, neko od domaćina objašnjava ceo proces proizvodnje. Nakon posete BB Klekovači, mnogo se lepše spava.


Kakav početak novog dana. Jezero Perućac i ukrcavanje na brod, a zatim plovidba kanjonom Drine. Brod Grizzly – kapaciteta 140 putnika plovi jezerom Perućac od leta 2017. godine. Najveći je brod na jezeru, opremljen po svim standardima – restoran, kuhinja, audio oprema, toaleti… Kanjon Drine – nezaboravan osećaj, dodir prirode i čoveka, dodir Tare i Drine, putovanje koje izvlači negativnu energiju iz čoveka. Hiljadu metara iznad vode se uzdiže lepotica Tara. Sila i moć. I reke. I planine. I čovek između, uživa u onome što mu je Bog dao. Plovidba duga 52 km, od Perućca do Višegrada. 


Na Drini ćuprija i Andrićgrad nas dočekuju zajedno kao na razglednici. Uplovljavanje i obilazak „kasabe“. Kada dodjete u Višegrad, shvatite Andrića i osetite istoriju ovog grada. Nastavak puta je železnicom. Pruga uskog koloseka je naša veza između Višegrada i Mokre Gore. Pratimo tok reke Rzav, pravimo pauzu u manastiru Dobrun uz priču o Dobrunskom gradu i samom manastiru... Dolazak u Mokru Goru i nakon toga vožnja autobusom kroz Nacionalni Park Tara. Uživanje u pogledu na stoletne šume i slušanje zova prirode. 


Prepuni utisaka nakon „Čarobnog Turističkog Prstena“, u smiraj dana pijemo kafu na terasi restorana Vrelo. Tužni što se završilo, a srećni što ćemo sigurno ponoviti ovaj neverovatni doživljaj u organizaciji Turističke Agencije „Taratours“. 


Živeli i do skorog vidjenja.


www.taratours.rs