Osnovne informacije
- NazivVRŠAČKI VINOGRADI
- Telefon(013) 831 835
- E-mailinfo@vvinogradi.co.rs
- Websitewww.vvinogradi.co.rs
- GradVršac
- AdresaSvetosavski trg 1
Ostale informacije
-
Delatnosti:
Piće -
Kategorije proizvoda:
Vino
O kompaniji
Vršac i njegova okolina poznati su kao
vinogradarski kraj još od vladavine Rimljana. Prvi pisani podatak o
vršačkom vinu potiče iz 1494. godine, kada je dvorski ekonom Budima
platio bure vršačkog vina 10,5 zlatnih forinti, za ugarskog kralja
Ladislava. U 19. veku, Vršačko vinogorje bilo je među najvećima u Evropi
i prostiralo se na 17.000 jutara (10.000 ha). Značaj vinogradarstva za
vršački kraj ogleda se i u činjenici da je, od 1804. godine, vinova loza
sastavni deo grba grada Vršca.
U
pogledu vinogradarske rejonizacije, Vršačko vinogorje se nalazi u okviru
Banatskog rejona i Južnobanatskog vinogradarskog podrejona. Zahvata
znatan deo padina i podnožja Vršačkih planina, na nadmorskoj visini od
90 – 250 m, što uz umereno-kontinentalnu klimu predstavlja idealne
uslove za uzgoj vinove loze. Vršačko vinogorje ima više od 2.000 ha
vinograda, od čega se plantaže Vršačkih vinograda prostiru na oko 1.700
ha.
Ukupni podrumski kapaciteti “Vršačkih vinograda” AD iznose 34,2 miliona litara (3.420 vagona) i u mogućnosti su da prihvate celokupan rod grožđa Vršačkog vinogorja. “Novi podrum” u Vršcu izgrađen je 1968. godine. Kapaciteta je 2.000 vagona i raspolaže najsavremenijom opremom za proizvodnju u negu vina. Kao arhitektonsko rešenje sagrađeno pod jednim krovom, predstavlja jedan od najvećih podruma u Evropi. I pored uvođenja savremene tehnologije, znatne količine vina neguju se na tradicionalan način, u drvenim bačvama, što predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje vina iz celog sveta.
Ukupni podrumski kapaciteti “Vršačkih vinograda” AD iznose 34,2 miliona litara (3.420 vagona) i u mogućnosti su da prihvate celokupan rod grožđa Vršačkog vinogorja. “Novi podrum” u Vršcu izgrađen je 1968. godine. Kapaciteta je 2.000 vagona i raspolaže najsavremenijom opremom za proizvodnju u negu vina. Kao arhitektonsko rešenje sagrađeno pod jednim krovom, predstavlja jedan od najvećih podruma u Evropi. I pored uvođenja savremene tehnologije, znatne količine vina neguju se na tradicionalan način, u drvenim bačvama, što predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje vina iz celog sveta.