Osnovne informacije
- NazivRUBIN KRUŠEVAC
- Telefon(037) 412 699
- E-mailsasa.petrovic@rubin.rs
- Websitewww.rubin.rs
- GradKruševac
- AdresaNade Marković 57
Ostale informacije
-
Delatnosti:
Piće -
Kategorije proizvoda:
Vino, Alkoholna pića, Rakija
O kompaniji
RUBIN AD je osnovan 1955. godine kao preduzeće za proizvodnju i trgovinu
grožđem i vinom, alkoholnim i bezalkoholnim pićima. Osnovni cilj je bio
razvoj vinogradarstva i proizvodnja vina i alkoholnih pića na bazi
grožđa i vina u regionu Kruševca.
Ubrzo nakon osnivanja Rubin je
preseljen u novi podrum na obodu grada Kruševca, koji je u to vreme
imao kapacitet 45000 hl i koji je ubrzo postao nedovoljan za
ispunjavanje tržišnih potreba i zahteva.
Zahvaljujući
kretaivnosti u to vreme zaposlenih stručnjaka, u kratkom vremenu
nekoliko novih proizvoda su postali vodeće robne marke na Jugoslovenskom
tržištu vina i alkoholnih pića. Najuticajnija robna marka među njima je
postao vinjak RUBIN, čija je proizvodnja bila bazirana na francuskoj
tehnologiji primenjenoj na domaćim sortama grožđa među kojima je
dominirao Prokupac, kao najrasprostranjenija vinska sorta grožđa u
Srbiji.
Zahvaljujući kretaivnosti tadašnjih Rubinovih stručnjaka
koji su definisali procese destilacije i starenja u hrastovim buradima,
proizvodnja vinjaka je razvijena i veoma brzo nakon pojavljivanja na
tržištu vinjak Rubin je postao nacionalno piće i kao takvo
najpopularniji izvozni proizvod.
Tokom šezdesetih Rubin je započeo sa flaširanjem sopstvenih proizvoda a
tokom vremena je formirao i veoma jaku distributivnu mrežu za svoje
proizvode. Uporedo sa ovim Rubin je razvio i jako dobre odnose sa
okolnim zadrugama u regionu Kruševca, što je dovelo do značajnog rasta
vinogradarskih površina ali pod zasadom svetski poznatih sorti grožđa za
vina i za proizvodnju vinjaka.
Ranih sedamsdesetih Rubin je
investirao u projekte od kojih je Preduzeće imalo koristi pre svega u
racionalizaciji proizvodnog procesa kao i u poboljšanju efikasnosti
procesa. Tada je urađena i rekonstrukcija destilacione opreme koja je
omogućila značajno ubrzavanje procesa ali u isto vreme i poboljšanje
kvaliteta dobijenih destilata.
Među najvažnijim dostignućima iz
tog vremena, svakako je, izgradnja novog podruma za proizvodnju vinjaka,
koji je bio neophodan, obzirom da je RUBIN postao najveći i
najpoznatiji proizvođač vinjaka u tadašnjoj Jugoslaviji dok je
istovremeno bio i najveći proizvođač ove vrste piće u ovom delu Evrope.
Podrum je opremljen u to vreme najsavremenijom opremom za proizvodnju
alkoholnih pića sa prostorom za 15.000 hrastove buradi zapremine 500
litara namenjenih starenju destilata za proizvodnju vinjaka kao i sa
ostalom opremom koja je omogućavala godišnju proizvodnju u količini od
15.000.000 litara vinjaka.
Tokom osamdesetih razvoj Rubina
karakteriše nekoliko velikih investicija koje su uspešno okončane a
odnosile su se na, u to vreme, najsavremenije linije za punjenje kako
vina tako i alkoholnih pića.
I u teškim vremenima, tokom
devedesetih, Rubin je našao način da investira u širenje sopstvenih
vinogradarskih zasada. Te danas možemo da se pohvalimo da smo u
poslednjih petnaest godina podigli novih 600 ha vinograda.