30. Sep. 2016.

Skupština opštine Čajetina spremna je da, shodno svojim mogućnostima, opredeli i sredstva za stavljanje Ponikava u funkciju, kaže predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović. On navodi da postoji volja i želja da se region Zapadne Srbije, preko Ponikava, uključi u evropski i svetski vazduhoplovni sistem.

– Na konferenciji za štampu u avgustu ove godine predstavnik Wizz Air iskazao je zainteresovanost za Ponikve, uz napomenu da čekaju rasplet situacije i da li će se stvoriti uslovi za letove – rekao je on i kao primer dobre prakse naveo aerodrom u Nišu.

– Pre dolaska ove kompanije na aerodrom Konstantin Veliki u Nišu sredinom 2015. godine na niškom aerodromu nije realizovan niti jedan međunarodni let u 2014, a dolaskom i Ryanaira do kraja 2016. godine očekuje se promet od oko 300.000 putnika – dodaje.

Stamatović kaže i da nije realno da aerodrom Ponikve postane profitabilan odmah na startu, već da se, kroz njegovo stavljanje u funkciju, stvore uslovi za razvoj privrednih aktivnosti Zlatiborskog okruga i Zapadne Srbije.

Poziva se na procene prema kojima bi aktiviranjem aerodroma Ponikve bilo omogućeno unapređenje privredne aktivnosti okruga za 30%.

– Zapadna Srbija jedan je od retkih regiona sa spoljnotrgovinskim suficitom. Nefunkcionalnost aerodroma, u kombinaciji sa lošom drumskom povezanošću sa Beogradom i koridorom 10, dotrajalošću železničke infrastrukture neki su od glavnih razloga zbog kojih su Zlatibor, Tara, Mokra gora, Golija i Zlatar prevashodno domaće turističke destinacije, sa malim brojem inostranih gostiju među kojima su najbrojniji gosti iz okolnih zemalja – smatra Stamatović.

– Nadamo se da će Grad Užice imati razumevanje za inicijativu da rešenje za Ponikve leži upravo u udruživanju lokalnih samouprava i privrednika Zlatiborskog okruga i Zapadne Srbije, te da će, u što je moguće kraćem roku, doneti Odluku o statusnoj promeni aerodroma Ponikve na zadovoljstvo celog regiona – dodaje.


Izvor: eKapija