02. Mar. 2018.

Najava da postoji mogućnost da u Srbiju dođe nemačka kompanija za proizvodnju automobila unela je pravu pometnju u regionu. Nadležni ne žele da komentarišu ove najave, čak ni nagoveštaj predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će jedna važna firma iz Nemačke doći u Srbiju. Ipak, kako Novosti nezvanično saznaju, najveće šanse ima kompanija MD Electronic iz nemačkog grada Valdkrajburg koja se, između ostalog, bavi i proizvodnjom kablova za prenos podataka i elektronskih komponenti.

Novosti su u četvrtak (1. marta 2018. godine) nekoliko puta kontaktirale sa hrvatskim inovatorom Matom Rimcem, koji je prvi obelodanio da je ova investicija ugovorena, međutim on je najpre rekao da ne može da kaže ništa novo. Potom je na pominjanje MD Electronica uz izvinjenje odbio da potvrdi ili demantuje saznanje Novosti.

I dok se "šuška" o imenu kompanije, ništa jasnije nije ni gde bi ta fabrika trebalo da bude izgrađena. Pominju se gradovi u kojima su se ranije pravili avioni, a to su Beograd, Pančevo i Kraljevo.

- Osim informacije da nemačka kompanija treba da dođe u Srbiju ništa više ne znam, čak ni da bi to možda moglo da bude gde se sada nalazi fabrika Utva - kazao je Tomislav Bjelogrlić, direktor Utve avioni u Pančevu.

U portfoliju kompanije MD Electronic navodi se da je firma osnovana 1974. godine i da se bavi proizvodnjom različitih rešenja za prenos podataka za vozila, odnosno kablova, kompjuterskih rešenja i slično. Uz sedište kompanije u Valdkrajburgu, u Bavarskoj, sedište imaju i u Češkoj, Pekingu, Njujorku i Meksiku. Kompanija zapošljava više od 4.600 ljudi širom sveta.

MD Electronic se bavi razvojem i proizvodnjom kablova za prenos podataka i elektronskih komponenti. Rade kablove za automatske visoke frekvencije kao što su antene, GPS, navigacija... Proizvode i senzore za brzinu, ubrzanje, kočnice, ventile za pritisak za kontrolu amortizera i kontrolu elektronske parkirne kočnice.

Kompanija je 2000. godine u Meksiku otvorila laboratoriju za ispitivanje. Od 2011. MD grupa fokusira se isključivo na segment automobila. U skladu sa tim sedište korporacije je bilo restrukturirano, a proizvodna mreža u Češkoj Republici proširila se logističkim centrom u blizini Plzena. U Meksiku su 2015. izgradili novu fabriku, koja je godinu dana kasnije počela da radi, pišu Novosti.

U igri i Volkswagen i BMW?

Drugi izvor Novosti tvrdi da nije MD Electronic u igri za dolazak u Srbiju, nego da je reč o jednom delu poznatog Volkswagena. Ipak, još nije stigla zvanična potvrda ove tvrdnje.

U međuvremenu je Politika, povodom vesti da jedan auto-gigant stiže u Srbiju, kontaktirao Sandru Šilmiler, zaduženu za komunikacije u BMW grupi. Ona je za beogradski dnevni list rekla da ova kompanija redovno razmatra različite zemlje kao potencijalne destinacije za buduće proizvodne lokacije, ali da konačna odluka o lokaciji za izgradnju nove fabrike nije doneta.

Izvor: eKapija