18. Okt. 2017.

Roditelji se tokom odrastanja dece suočavaju sa mnogim izazovima, a jedan od njih je i šta raditi sa gomilom stvari i igračaka na koju se troši ogroman novac, a koju mališani vrtoglavom brzinom prevazilaze. Pitanja koja ostaju su i da li je novac koji je potrošen na igračke bačen ili uložen u razvoj deteta, jesu li igračke adekvatne za uzrast deteta, da li su bezbedne...

Sa ovim pitanjima suočila se i Zorana Tomašević pre nekoliko godina kada je dobila dve devojčice. Rešenje za ovaj problem roditelja našla je u pokretanju sopstvenog biznisa – servisa za iznajmljivanje igračaka. KlickerBox.

- Planina igračaka u dečijoj sobi koja, pre ili kasnije, ne služi ničemu, osim da se po koji put sapletete o njih. Svako jutro moje ćerke bi povadile 10-15 igračaka, svaku obrnule-okrenule par puta i prešle na sledeću. Po preporuci logopeda, rešila sam da probam takozvani sistem rotacije igračaka, odnosno da sklonim sve i ćerkama ostavim pet igračaka na period od mesec dana. I dogodilo se čudo, moja deca su primetila da imaju igračke. Sada, kad to nije bila samo jedna šarena gomila, počele su da obraćaju pažnju i da pronalaze nove načine igre sa njima. Nakon nekog vremena ovih pet sam zamenila sa novih pet igračaka i vrlo brzo videla divne rezultate. Baš u tom periodu sam se, na internetu, prvi put susrela sa idejom o izdavanju edukativnih igračaka, koja u svetu postoji i živi, i shvatila da je to ono što meni, a sigurno i drugim mamama treba - kaže u razgovoru za eKapiju Zorana Tomašević.

Uz podršku i savete stručnog tima psihološkog savetovališta Kućni prijatelj, Zorana je u Beogradu decembra 2014. godine pokrenula KlickerBox Rent a Toy, model iznajmljivanja igračaka po sistemu rotacije namenjen deci uzrasta od 9 meseci do 4 godine. Nakon saradnje sa psihološkim savetovalištem, obratila se proizvođačima igračaka koje je smatrala kvalitetnim i inovativnim.

- Od trenutka kada se rodila ideja pa do prvog "radnog dana" prošlo je oko tri meseca. Tih dana smo radili od jutra do mraka i nastojali da razradimo svaki i najmanji detalj. No, ubrzo smo shvatili da je posao "živ organizam" i da ga neprestano treba hraniti i negovati, korigovati spram iskustava korisnika, kako bi svakoga dana bio sve bolji. Sve se pokazalo bolje nego što smo zamišljali – reakcije su bile sjajne, odgovori pozitivni, a dogovori brzo sklopljeni. Od tada pa sve do danas, stvari idu uzlaznom putanjom. - kaže naša sagovornica.

U posao je, kako kaže, ulagali u etapama - kako se širio krug korisnika, tako se širio i KlickerBox. Osim početnog kapitala koji je došao iz ušteđevine, sve naredne etape je finansirala novcem koji je zaradila od iznajmljivanja igračaka.

- Prvih godinu dana smo gotovo svu zaradu vraćali nazad u posao. Imali smo samofinansirajući biznis, a mi smo bili volontirali. Tek u drugoj godini smo počeli da ubiremo plodove rada - objašnjava Zorana.

Kako kaže, pojedine mušterije koje su se na početku pretplatile na usluge KlickerBoxa i dalje redovno dobijaju svoje kutije, čiji se sadržaj menja i postaje sve složeniji kako njihova deca rastu.

 Kako funkcioniše?

Roditelji koji žele da se pretplate na usluge KlickerBoxa treba da posete njihov sajt i popune kontakt formular sa osnovnim podacima, uzrastom deteta i pojedinostima kao što su detetova interesovanja i slično. Na osnovu toga stručni tim psihološkog savetovališta Kućni prijatelj pravi predlog sadržaja prve kutije za slanje, što su uvek četiri različite igračke svetskih i domaćih proizvođača stručno odabrane tako da na najbolji način zadovolje konkretne razvojne potrebe deteta. Taman kada se dete zasiti igračaka stižu nove, a prethodne se vraćaju. Igračke "pokrivaju" sve sposobnosti koje dete razvija - motoričke, kognitivne, govorno jezičke, emocionalne i socijalne.

- Ukoliko roditelj ima posebne zahteve ili dete ima poteškoća u razvijanju određenih sposobnosti, na to se i koncentrišemo. Kada je predlog sadržaja kutije sačinjen, šaljemo ga na kontrolu kod roditelja koji zatim prihvataju sadržaj kutije ili menjaju, u slučaju da možda već poseduju neku od igračaka. Kada i ovde dobijemo zeleno svetlo – kutija se dostavlja na kućnu adresu u dogovoreno vreme. Slot u okviru koga dolazi do dostave nikada nije veći od sat vremena, jer smatramo da je vreme jednog roditelja izuzetno dragoceno. Kada je pretplata pri kraju, roditelj dobija obaveštenje i predlog o sadržaju sledeće kutije, koja se logično nastavlja na staru, tako da podupire razvoj deteta - kaže sagovornica eKapije koja smatra da je tajna uspeha njenog posla možemo pripisati kvalitetu, kako igračaka tako i same usluge.

- Savetovalište Kućni prijatelj je posebno posvećeno preprekama u razvoju, odnosno poteškoćama koje deca mogu imati u određenom trenutku i u tom slučaju kroje poseban program razvoja koje će naše igračke ispratiti i pomoći - dodaje ona.

Osnovni kriterijum je izbor igračka je da budu edukativne i da mogu da se primene tako da podstiče dečju maštu, ali i sposobnosti. Gotovo sve igračke su napravljene od drveta, sa malim izuzecima od plastike, koja je isto tako kvalitetna i proverenih specifikacija. U slučaju da se dete previše veže za igračku, moguće ju je kupiti po ceni sniženoj u odnosu na maloprodajnu.

- Lično se najviše radujem igračkama kojima se možete igrati na milion načina i koje razvijaju čitav dijapazon različitih sposobnosti deteta, dok ga pritom zabavljaju. U prve četiri godine života razvijamo se neverovatnom brzinom i to je potrebno ispratiti i pomoći na sve načine koje možemo da smislimo. Zato i biramo igračke koje su namenjene ovom uzrastu – od devet meseci do četiri godine. Igračke za najstariju decu u ovoj grupaciji su namenjene i starijima, čak i školarcima, ali to je doba kada deca već imaju razvijene stavove i želje, pa sama i biraju čime će se igrati - kaže Zorana.

Čišćenje igračaka kao prioritet

Čistoća i sigurnost igračaka su jedan od glavnih prioriteta KlickerBoxa. Svaka igračka koja uđe na njihova vrata se najpre pregleda, očisti, dezinfikuje i steriliše kako bi bili potpuno sigurni da je šalju čistu i bezbednu za upotrebu. Konsultovali su se sa predškolskim ustanovama, dečijim bolnicam i proizvođače igračaka i zahvaljujući njihovim savetima razvili proces čišćenja igračaka u pet koraka - čišćenje površine, dezinfekcija, sterilizacija, ponovna provera i vakum pakovanje. Pri čišćenju pri koriste isključivo ona sredstva koja su bezbedna za zdravlje deteta, a kako bi bili potpuno sigurni da će igračke bezbedno stići na adresu, umotavaju ih streč folijom.

- Kao majka sam svesna koliko je i drugim majkama važno zdravlje deteta, pa samim tim i higijena. Zato posvećujemo mnogo pažnje čišćenju i dezinfikaciji igračaka, koje posle svakog korišćenja prolaze kroz isti proces – čišćenja baby friendly deterdžentima i parnim čistačem ukoliko nisu drvene, provere bezbednosti igračke, uvijanja u foliju ili originalno pakovanje koje se takođe dezinfikuje, doterivanje i poliranje u slučaju da postoji neko manje oštećenje. Ljudi to cene i veoma vode računa da nam igračku u istom stanju i vrate - kaže naša sagovornica.

Naučite dete da deli

Zasada KlickerBox postoji u Beogradu i u Novom Sadu. Kako kaže Tomašević, širenje ide polako, jer je potrebno da u svakom novom gradu imaju iste standarde - i brzine, ali i kvaliteta isporuke.

Prema rečima naše sagovornice iznajmljivanje igračaka ne treba da isključi i njihovu kupovinu, jer je važno da dete ima nešto svoje, što je samo njegovo. A da je, opet, neophodno i da nauči da deli.

Izvor: eKapija