23. Feb. 2017.

Francusku ulicu u Beogradu očekuju velike promene - predviđeno je da se ona proširi za još jednu saobraćajnu traku, nauštrb trotoara sa obe strane, što bi omogućilo da tuda uz postojeće četiri prođe još šest linija GSP-a. Prvi korak u tom poslu je izrada tehničke dokumentacije, a posao je, na tenderu Direkcije za građevinsko zemljište, dodeljen grupi ponuđača: JKP Beograd put, Geoput i A.V.E. Biro-Invest.

Rekonstrukcija Francuske ulice je deo šire priče, koja podrazumeva iseljavanje okretnice na Studentskom trgu, kao i pretvaranja dela Trga republike u pešačku zonu. Po ovom planu automobilski i autobuski saobraćaj će se iz Kolarčeve preusmeravati Makedonskom i Braće Jugovića do Francuske, dok će trolejbusi prelaziti preko popločanog dela Trga republike do Francuske, a zatim se preko Venizelosove slivati do nove okretnice u Dunavskoj.

Problem je, što bi Francuska mogla da postane usko grlo. U njoj je već sada priličan haos kada prolaze četiri autobuske linije. Zbog toga je i u planu predmetno proširenje.

Grupa Beograd put, Geoput i A.V.E. Biro-Invest biće zadužena za izradu idejnog projekta za potez Francuska-Žorža Klemansoa i ostale pripadajuće tehničke dokumentacije. Njihova ponuda bila je napovoljnija na tenderu, a dokument o dodeli ugovora pogledajte OVDE.

Izvor: eKapija