02. Nov. 2017.

Lacoste je francuska kompanija koja se bavi proizvodnjom odeće, obuće, parfema, sunčanih naočara i naočara za korekciju vida, satova i raznih proizvoda od kože. Simbol i logo kompanije je slika zelenog krokodila.

 

Lacoste ima veliki broj butika širom sveta, dok se sedište kompanije nalazi u Parizu.

 

Godine 1933. Rene Lakost je zajedno sa Andreom Žiljeom, vlasnikom i predsednikom tadašnje najveće trikotažne kompanije, osnovao firmu La Societe Chemise Lacoste, koja je proizvela do tada neviđene polo majice, koje je na teniskim terenima nosio sam Lakost. On je inače bio teniska zvezda tog doba, a nadimak krokodil dobio je još 1927. godine za vreme teniskog meča. Reč je o opkladi u kojoj mu je predsednik Francuskog teniskog saveza obećao torbu od krokodilske kože ukoliko pobedi u meču, koji je bio jako važan za njihov tim.

 

Zbog ovoga mu je američka štampa dodelila nadimak „The Crocodile“, koji je ubrzo prihvatila i publika. Krokodila, koji će kasnije postati logo kompanije nacrtao je njegov prijatelj Robert Džordž , a Lakost ga je nosio izvezenog na džepu tokom mečeva. Ovo je prvi put da je ime brenda bilo vidljivo sa spoljne strane na nekom odevnom predmetu.

 

Lacoste

 

Teniski šampion Rene Lacoste je dizajnirao ovu odeću za sopstvenu upotrebu na teniskim terenima, kao i za upotrebu na golf terenima i jedrenju. Prvi katalog je izdat iste godine, a obuća i ostale linije odeće su uskoro usledile. Serijska proizvodnja majica započeta je 1933. godine. Polo majice, prvi proizvod Lacoste su imale tri dugmeta na okovratniku, kratke rukave i bile su napravljene od materijala koji je dozvoljavao koži da diše. Ove majice su prvo zamenile uobičajene majice dugih rukava na teniskim terenima, nekoliko decenija kasnije prihvatio ih je Rotari klub i bile su obeležje više klase, a zatim su se proširile i na ostatak stanovništva kao deo trenda. Svoj uspeh brend duguje spoju udobnosti, ležernosti i eleganciji.

 

Lacoste  proizvodi namenjeni su muškarcima i ženama koji vode aktivan život i žele pristupačne, ali kvalitetne, komforne i klasično-savremene proizvode, da prate njihovu ličnost u svakom koraku života.

 

Lacoste

 

Lacoste brend krase sledeća etička načela:  autentičnost, kvalitet, entuzijazam, samopoštovanje i privrženost.