14. Maj. 2019.

Ako ste mislili da je turističkiboravak u Srbiji dosadan i da nema šta da se poseti, želimo da vas demantujemo. Leto preko agencije nudi vam veliki broj, raznovrnih destinacija u našoj prelepoj zemlji, koje garantuju odličan odmor izabavu za svačiji ukus i novčanik. Za svaki aranžman potrebna vam je samo dobra volja i nepun rezervoar goriva.


Zaštićene planine Srbije


Ono čime se naša zemlja može ponositi su gotovo netaknuti obronci planina, obavijenih gustim, mrkozelenim četinarskim šumama i visokim sadovimakestenova, lešnika i autohtonih vrsta zelenog rastinja, jedinstvenog u svetu. 


Vekovima se navodnjavaju crpeći vodu iz dubokih, prirodnih ili rukom uređenih jezera, skrivenih u brdima. Odmor zadušu i telo pronaći ćete ako se uputite baš na neke od najposećenijih.


Zlatibor je prilika za brojne izlete


Zlatibor se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, omeđen Kremanskom kotlinom na severozapadu, dolinom reke Sušice i Mačkatom na severu. Planinom Murtenicom na jugoistoku i rekom Uvac na jugu.


Posebnu draž predstavljaju planinski vrhovi: Tornik (1496m), ujedno i najviši vrh Zlatibora, Čigota (1422m), Brijač na Murtenici (1480m) i drugi, sa kojih se pruža neverovatanpogled na zlatiborsku visorava sa jezerom,bajkovitu Stopića pećinu, Vodopad u Gostilju, Sirogojno, Ribničkojezero i Prerast u Dobroselici. 


Stare tajne Zlatara


U zapadnom delu Srbije, smeštena je jedna od naših najlepših planina – Zlatar. Nedaleko od nje može se posetiti kanjon reke Uvac, stanište belog bora ireliktne ptičije vrste na Balkanu – Beloglavogsupa. Ovaj prirodni rezervat, kao ekološko područje zbog interesantnostipejzaža, bistre vode bogate ribom i mogućnosti splavarenja i foto-turizmaprivlači pažnju velikog broja turista.


Divčibare - porodična vazdušna banja


Jedna od najomiljenijih planinskih destinacija za roditelje i decu je turistički centar Divčibare na planini Maljen. U koje god godišnjedoba da odete, nećete pogrešiti. Zahvaljujući prijatnoj, blagoj klimi Divčibaresu poznate i kao vazdušna banja,naročito pogodna za ublažavanje tegoba u slučaju anemije, astme i hroničnogbronhitisa. 


Blage livadske padine, prošaranecvećem, miris borova, jela i smrča, dugo ćete pamtiti po povratku. Ovo područjeobiluje potocima i rečicama, ali je najinteresantniji vodopad „Skakalo”, koji pravi reka Manastirica, jedna od prirodnihatrakcija ovog kraja. 


Zelena lepotica Tara


Nedaleko od Zlatibora, u zapadnoj Srbiji, nalazi se još jedna planinakoju često posećuju porodice sa decom. Boraveći na Tari, možete da obiđete imnoge zanimljive lokalitete: Mokru gorui Šargansku osmicu (prugu uskogkoloseka, čija je putanja u vidu broja osam), etno selo "Drvengrad" na brdu Mećavnik, jezero Zaovine, Višegrad, manastir Raču.


Jezera koja je teško pobrojati


O jezerima Srbije može se napisati čitava knjiga; ima ihtoliko da bi verovatno bila višetomna - ako bi realno prikazivala svu tu lepotu i brojne mogućnosti koje pružaposetiocima željnim aktivnog  turizma, ali i okrepljujućeg odmora.


Palićko jezero - biser srpske ravnice


Istoimeno naselje i jezero, koje senalazi na samo osam kilometara od Subotice, jedno je od omiljenih izletišta nesamo ljudi iz Vojvodine, već iz čitave Srbije. Šetališta, plaže, kulturno-zabavni i sportski sadržaji, zoološki vrt, kao i okolni salaši i restorani, poznati povojvođanskim specijalitetima, čine sjajnu ponudu ove turističke odrednice.


Boemsko Srebrno jezero 


Srebrno jezero je najpopularnijeizletište u Srbiji, napravljeno veštačkim putem od jednog rukavca Dunava, ublizini Velikog Gradišta. Na svom podzemnom putu voda se filtrira kroz brojne peščane dine, što omogućava da jezerobude besprekorno čisto i bistro. Srebrno jezero je bogato ribom i predstavlja pravi raj za pecaroše.


Karta više za banjski turizam


Najprikladniji odmor sa decom u Srbiji definitivno pružaju brojne lekovite banje. U njima se često organizujukulturno-umetničke i sportske radionice za mališane (ali i odrasle) pa se svimožete prepustiti čarima onoga štonajviše volite i na odmoru. Najčešće nema prevelike gužve, vazduh je čist,a staze za šetnju i parkovi lepo uređeni, pa će vaši mališani sigurno uživati.


Antička banja - Vrnjačka banja


Vrnjačka Banja se nalazi u Centralnoj Srbiji, na šumovitim padinama Goča, na 230 metara nadmorske visine.Blagoslovena je sa sedam izvora tople ihladne mineralne vode. Vrnjačka Ваnја ima dugu tradiciju kao turistički izdravstveni centar. Na samom izvoru tople mineralne vode, Vrnjci Rimljani supodigli svoj centar za lečenje irehabilitaciju, AQVAE ORCINAE.


Među arheološkim nalazima su, Rimskiizvor mineralne vode (Fons Romanus) i brojni novčići koji su tu bacani izkultnih razloga. Danas Vrnjačka Banja i njena okolina predstavljajunajinteresantnije turističkо područje u Srbiji. Srednovekovni manastiri u ovom delu, čine ga pravim kulturno-istorijskim uporištem naše zemlje,sa spomenicima kulture i pravoslavlja poput - Studenice, Žiče, Sopoćana, Đurđevih stupova, Ljubostine, Kalenića...


Sokobanja - Soko grad


Ova banja je lepo i zdravo mesto, sa divnom okolinom, lekovitom pijaćom vodom imineralnim izvorima. Sa planine Rtanjpruža se prekrasna panorama, gde možete uživati u živopisnim lepotama klisure i Vrmdžanskog jezera. Možete se okrepitiu još uvek očuvanim mramornim rimskimtermama, turskim hamamima, pa i Miloševom kupatilu, koje se danasrazvija u moderan zdravstveno - rekreativni centar.


Pošto ste dobili priličan broj informacija i lepih predloga kojim možete uspešno zameniti more i inostranedestinacije, ostaje vam samo da spakujete torbe, ponesete foto-aparat, uzmetesvoje najdraže za ruke, i - pravac priroda,opuštanje i uživanje.