02. Nov. 2018.

Od ove zime na Kopaoniku ni povremeno neće morati da se isključuje sistem za veštačko osnežavanje skijališta kako bi hoteli imali stabilno snabdevanje električnom energijom. Naime, na planini je nedavno puštena u rad nova, tehnološki savremena i od stare tri puta jača trafo-stanica. U tu investiciju je Elektroprivreda Srbije uložila 9,5 mil EUR.

Kada je o infrastrukturi reč, Ana Jovanović iz Skijališta Srbije objašnjava da će ove sezone u samom ski centru biti više prostora za parkiranje, jer će se završiti gradnja garaže, koja će imati više od 300 parking mesta. Takođe, opština Raška uložiće i u izgradnju parking prostora u blizini ski staze Sunčana dolina tako da skijaši, koji borave u poznatom vikend naselju neće morati svakog jutra automobilima u sam turistički centar, pogotovu što je ski lift koji je nekada bio na lokaciji Ledenice, premešten u vikend naselje, a uz njega je napravljena i nova ski staza pa će se i tako poboljšati veza tog naselja sa skijalištem.

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić otkrio je za Politiku da se ove godine radi projekat, a za dogodine ostaje početak radova zarad rešavanja problema komunalne mreže i prečišćavanja otpadnih voda na planini.

Na prostoru samog skijališta, od novina za ovu sezonu najavljuje se nekoliko staza. Reč je o dve na lokaciji Gvozdac, dužine od po dva kilometra, a pored njih i na lokacijama Krčmar, Pančić i Duboka. Izgradnjom duplog ski lifta na Marinim vodama, biće povećan kapacitet prevoza skijaša što znači da će ovde biti znatno manje gužve i čekanja.

Kako tvrde u Skijalištima Srbije, posle osvetljavanja dve staze pokazalo se da je noćno skijanje veoma popularno, pa će ski centar Kopaonik predstojeće zime imati još jednu noćnu stazu i to na Pančiču. Uz to, gostima će biti ponuđen i prvi i jedini u regionu taksi tabač, koji će služiti za vožnju i prevoz skijaša po planini.

Najavljena je i veća briga o bezbednosti skijaša i to uz nabavljenu savremenu opremu, takozvani sistem elektročitača, putem kojeg je moguće praćenje lokacije skijaša. Tako će nadležne službe moći brže da reaguju ukoliko je nekom potrebna pomoć, a skijaši i borderi će moći da, u slučaju nezgode, hitno sami upute poziv za pomoć. U Skijalištima Srbije navode da će ova usluga biti od izuzetne važnosti prvenstveno za bezbednost dece, starijih osoba kao i onih koji tek uče da skijaju.

Izvor: eKapija