28. Nov. 2017.

U Muzeju kineske umetnosti u Šangaju 30. novembra biće otvorena izložba - Putovanje kroz srpsku savremenu umetnost, na kojoj će se predstaviti devet internacionalno afirmisanih i prepoznatljivih srpskih umetnika. Reč je o projektu kojim se prvi put kineskoj publici predstavlja srpska savremena umetnička scena, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Svojom koncepcijom i selekcijom izložba nudi kompleksan prikaz savremene umetnosti uglednih srpskih umetnika kroz izbor radova raznolikih po sadržaju, ali i mediju, pa će kineska publika moći da pogleda slike, crteže, skulpture, video radove, objekte i složene prostorne instalacije.

Svoja dela će predstaviti Mihael Milunović, Nikola Kolja Božović, Ivan Grubanov, Ivana Bašić, Đorđe Stanojević, Olivera Parlić, Brankica Žilović, Branislav Nikolić i Vuk Ćuk.

Domaćin izložbe je China Art Museum u Šangaju, jedan od najznačajnijih muzeja savremene umetnosti u Kini, koji je svojim pozivom iskazao izuzetnu čast Srbiji da se domaći umetnici predstave široj umetničkoj zajednici zemalja koje objedinjuje inicijativa Pojas i Put.

Izložba u Šangaju će biti otvorena do aprila 2018. godine, a zatim je planirano da bude premeštena u Srpski kulturni centar u Pekingu gde će publika moći da je pogleda do kraja novembra naredne godine.

Izvor: eKapija