17. Jan. 2017.

Srpske obveznice atraktivne su za investitore, jer je i njima jasno da je odnos između prinosa i rizika na tim hartijama veoma dobar, kaže ministar finansija Dušan Vujović.

- Rizik trajno pada, a prinos je dobar - konstatovao je ministar, govoreći na konferenciji Euromoney u Beču.

Vujović je rekao da država ove godine planira da se zaduži 6,8 mlrd EUR, a svega 600 mil EUR biće potrebno za pokrivanje budžetskog deficita, dok je ostatak namenjen refinansiranju postojećih dugova.

Ministar je precizirao da je veći deo, odnosno 6,2 mlrd EUR, planiran za refinansiranje. Od tog iznosa, planirano je da 4,7 mlrd EUR bude prikupljeno sa domaćeg tržišta hartija od vrednosti.

- I tu planiramo da prikupimo 3,5 mlrd EUR u dinarskim hartijama, a 1,6 mlrd EUR u evrima, jer srpski investitori vole da kupuju hartije u evrima na domaćem tržištu - rekao je on.

Vujović je naglasio i da to nije konačno, jer je država prošle godine planirala da će joj biti potrebno da se zaduži 5 mlrd EUR, ali je zbog odličnih fiskalnih rezultata, bolje naplate poreza i manjih troškova, potreban iznos za zaduživanje bio manji.

- Zbog odličnih rezultata smo 4 mlrd EUR pozajmili u obveznicama, ispalo je da nam je potrebno 1 mlrd EUR manje, jer nismo imali deficit republičkog budžeta. Tako smo od dobrih fiskalnih rezultata imali korist i nismo morali da se zadužujemo - konstatovao je on.

Izvor: eKapija