19. Jul. 2018.

Republika Srbija je drugu godinu zaredom svetski lider po broju otvorenih radnih mesta kroz projekte stranih direktnih ulaganja (SDI) u 2017. godini, a posmatrano prema broju stanovnika, objavljeno je u najnovijem izveštaju IBM Global Locations Trend 2018, prenosi Razvojna agencija Srbije (RAS).

Po kriterijumu zapošljavanja kroz SDI čija realizacija je započela u 2017. godini, Srbija je zauzela 6. mesto među evropskim zemljama, a 15. mesto među svim državama sveta, dodaje se.

Prema navedenom izveštaju proizvodne aktivnosti u Srbiji generišu oko 80% ukupno kreiranih novih radnih mesta, i to najviše u tekstilnoj, auto, hemijskoj i elektro industriji. Osim toga, primetno je i da ceo region Zapadnog Balkana beleži značajan nivo interesovanja stranih investitora.

Generalni trend u celom svetu kada je reč o SDI jeste rast broja projekata za 10%, najviše zahvaljujući većem učešću manjih projekata. Sa druge strane, ukupna investiciona aktivnost posmatrana kroz broj novih radnih mesta je opala za 5%, s tim što je u Evropi i Severnoj Americi zabeležena stagnacija, u Africi rast od 10%, dok je u zemljama Azije, Latinske Amerike i Bliskog Istoka zabeležen pad od 10-20%, navedeno je.

IBM Global Business Services već nekoliko godina unazad analizira aktivnosti na polju ulaganja u celom svetu, i pojedinačno po zemljama, sa fokusom na kriterijum – broj novootvorenih radnih mesta.

RAS podseća i na to da prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), od 2007. godine neto finansijske obaveze po osnovu ulaganja u Srbiju iznose nešto više od 24,6 mlrd EUR. Za celu 2017. godinu su iznosile 2,5 mlrd EUR, dok je za prva četiri meseca 2018. godine zabeležen iznos od 917.000 EUR. Najveći broj ulaganja dolazi iz zemalja Zapadne Evrope, ali i Bliskog i Dalekog Istoka, SAD, Azije.


Izvor: eKapija