28. Nov. 2017.

Modernizacija i rekonstrukcija železničke pruge Beograd-Budimpešta, na deonici od Beograda do Stare Pazove počeće danas.

Obeležavanju početka radova na Železničkoj stanici Zemun prisustvovaće premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i zamenik direktora Nacionalne komisije za razvoj i reformu Kine Vang Ksiaotao (Wang Xiaotao).

Modernizacija pruge Beograd-Budimpešta prvi je prekogranični projekat u okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina.

Ukupna vrednost radova u Srbiji je oko 2 mlrd USD.

Na delu pruge Beograd Centar-Stara Pazova biće kompletno rekonstruisana i modernizovana građevinska i elektrotehnička infrastruktura da bi vozovi od Beograda do Batajnice mogli da idu brzinom do 120 kilomatera na sat, a od Batajnice do Stare Pazove i do 200 kilometara na sat.

Na deonici od Beograda do Stare Pazove, dužine 34,5 kilometra, radove će izvoditi koneske kompanije China Railways Inrternational i CCCC (China Communications Construction Company), a vrednost ugovora je 350,1 mil USD.

Izvor: eKapija