02. Mar. 2018.

Afera vezana za izgradnju fabrike vode u Zrenjeninu, gradu u kom je već 14 godina voda iz gradskih slavina zabranjena za piće na korak je bliže rešenju.

Naime, Vlada Srbije i kompanija Zilio dogovorili su potpisivanje sporazuma o otkupu postrojenja za prečišćavanje vode koju je ovaj konzorcijum izgradio još prošlog leta.

Iako tačna cifra nije poznata, izvesno je da će je građani Zrenjanina investiciju, koja je najavljena kao besplatna, iz svog džepa na kraju platiti više od 8 mil EUR.

Puno vode proteklo je od juna prošle godine, ali ne iz česmi Zrenjaninaca. Od tad mašine u novoizgrađenoj fabrici vode stoje, jer je tek nakon završetka posla utvrđeno da po zakonu, tim poslom privatni investitor ne sme da se bavi. Rešenje je, po svemu sudeći postignuto - grad će od kompanije Zilio otkupiti celo postrojenje.

- Možemo da očekujemo da krajem sledeće nedelje pustimo vodu u sistem, ako se, naravno, potpiše taj memorandum o razumevanju - rekao je Nenad Obradović iz Gruppo Zilio.

Ovu rečenicu investitor je dugo želeo da izgovori, ali ne pod ovim uslovima, jer plan je bio da fabrikom vode gazduje najmanje 20 godina i ostvaruje stabilan profit. Sad su, kaže direktor kompanije, dovedeni pred izbor - ili da u potpunosti napuste projekat, ili uzmu ono što im se nudi po principu - daj šta daš.

- Nažalost, ne vidim način da se u ovom trenutku nešto bitno tu izmeni, i rešenje koje je dato od predsednice Vlade da se otkupi postrojenje je za nas trenutno jedina varijanta koja nam omogućava bar da izvučemo troškove koje smo imali do sada - rekao je Obradović.

Ti troškovi, zasad, iznose oko 8,5 mil EUR, koliko će najmanje građani Zrenjanina platiti investiciju koja im je najavljivana kao besplatna.

Izvor: eKapija