02. Mar. 2018.

Vojnomedicinska akademija obeležava 174 godine postojanja, a zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. Miroslav Vukosavljević najavljuje da će danas u toj zdravstvenoj ustanovi biti otvorena Očna banka, te da se uskoro očekuju prve transplantacije rožnjače, prenosi RTS.

Vukosavljević je naglasio da je Očna banka važan projekat za celu Srbiju i najbolji način da se reši problem transplantacije rožnjače.

- Prve transplantacije mogu se očekivati već narednih nedelja. Ovo je najbolji način da se reši pitanje transplatacije - rekao je Vukosavljević za RTS, pojašnjavajući da postoji dosta ljudi koji čekaju na ovu operaciju.

Zastupnik načelnika Vojno-medicinske akademije dodao je i da će se, ukoliko se usvoji Zakon o transplantaciji organa i tkiva, broj transplatacija drastično povećati.

U VMA, kako je naveo Vukosavljević, imaju od 24.000 do 25.000 velikih operacija godišnje i više od pola miliona pregleda. Deficitarne grane, u ovoj klinici, jesu anesteziologija, kardiohirurgija, a delimično i neurohirurgija.

- Radimo na popunjavanju tih tačaka, a stalni problem je što odlazi mnogo medicinskih tehničara, kako iz ustanove tako i van zemlje. Imamo najmanje liste čekanje, na operaciju katarakte čeka se manje od godinu dana - napominje zastupnik načelnika VMA, dodajući da će i u narednom periodu biti prioritet započeta obnova, te obrazovanje kadra, prenosi Radio-televizija Srbije.

Opremanje očne banke

Vojno-medicinska akademija je tokom prošle godine sprovodila nabavku opreme za očnu banku, kroz nekoliko poziva.

Prema dostupnoj dokumentaciji, koju je naručilac objavio, ugovori (za različite partije) su zaključeni sa kompanijama Alfamed (Beograd), ELTA 90 Medical science i ELTA 90 M Ltd, Trivax (Beograd), Oftal C, Medika Projekt (Beograd), Makler (Beograd) i Meditech Novi Sad.

Izvor: eKapija