17. Jan. 2017.

Vlada Srbije objavila je u novembru 2015. godine Uredbu o monitoringu kvaliteta naftnih derivata i biogoriva. Zahvaljujući pomenutoj Uredbi uveden je red na tržištu naftnih derivata, nakon što je markiranjem postignuto da gorivo na pumpe dolazi legalnim kanalima.

Praćenjem prodatih količina preko uplata u budžet Srbije procenjuje se da je u periodu od početka markiranja pa do kraja 2016. godine znatno povećan prihod od akciza i PDV-a.

Tržišna inspekcija svakodnevno uzima uzorke goriva sa benzinskih stanica širom Srbije, dok kompanija SGS Beograd vrši detaljnu laboratorijsku analizu koja će pokazati da li gorivo na našem tržištu ispunjava propisane standarde.

Monitoring obezbeđuje adekvatan kvalitet goriva koji odgovara evropskim standardima, i garantuje da goriva na svim benzinskim pumpama u zemlji zadovoljavaju te standarde. Na ovaj način, proizvođačima je omogućeno da poboljšaju svoj brend, kupcima da kupuju gorivo garantovanog kvaliteta, i to dovodi do direktnog uticaja na smanjenje zagađenja životne sredine.

Monitoring kvaliteta goriva se sprovodi u skladu sa zahtevima standarda SRPS EN 14274 koji proističe iz Evropske direktive 98/70 EC. U okviru ove direktive definisani su standardi kao i parametri ispitivanja benzina i dizela među kojima su i oktanski broj, sadržaj sumpora i drugo.

Norme pomenutog srpskog standarda su vrlo slične normama koje važe u Evropskoj uniji, a koje su tamo označene sa EN 14274, što praktično znači da se proverom utvrđuje da li gorivo ispunjava evropske zahteve. Uvođenje monitoringa značajno je sa stanovišta uvođenja evropskih standarda, ali pre svega sa stanovišta zaštite potrošača i održavanja pozitivnog imidža naftnih kompanija koje posluju na našem tržištu.

Izvor: eKapija