19. Jul. 2018.

Jabuke iz Srbije uskoro bi mogle da se nađu na tržištu Indije, koje je posle Rusije, drugo u svetu po ceni koju plaća za to voće, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i naveo da su pregovori o izvozu voća u Indiju završeni.

- Najviše insistiramo na jabuci, jer je Indija drugo tržište na svetu po ceni koje plaća našu jabuku. Na primer, Rusi plaćaju kilogram jabuke od 55 do 60 evrocenti, Indijci od 45 do 50, a u EU je cena od 20 do 25 evrocenti - rekao je Nedimović.

Ministar je naveo da Srbija tako otvara novo tržište za jabuku.

- Spremamo se za trenutak kada možda na ruskom tržištu bude manja potražnja zbog njihove sopstvene proizvodnje. Moram da naglasim da će stvari ove godine u poljoprivredi, što se tiče BDP-a, biti ekstremno dobre - uveren je Nedimović.

On je naveo i da će pšenice biti dovoljno za domaće tržište, kao i da ćemo imati bar dva miliona tona ovogodišnjeg roda za izvoz, dok će proizvodnja kukuruza ove godine takođe verovatno dostići rekord, odnosno rezultat bolji i od 2016. Ministar je podsetio da se sa Egiptom završava sertifikat za izvoz pšenice, a sa Kinom i Indonezijom za kukuruz.

Izvor: eKapija