06. Dec. 2016.

Kompanija Hydroweb iz nemačkog grada Halberštadt izgradiće u Jagodini fabriku površine 4.000 kvadratnih metara, a vrednost investicije je 20 mil EUR. Fabrika će u prvoj fazi zaposliti 50 radnika a kasnije još toliko.


- Kompanija se bavi proizvodnjom materijala koji se koriste u medicini, građevini i autoindustriji. Deo proizvodnje je namenjen italijanskoj fabrici Confezioni Andrea Serbia u Jagodini a ostalo izvozu u Kinu i Rusku Federaciju - rekao je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma i najavio početak izgradnje fabrike za februar ili mart 2017.

Marković je istakao da investitor iz Nemačke nije tražio i neće koristiti nikakve subvencije, dok je grad Jagodina dao besplatno zemljište sa svom potrebnom infrastrukturom u Industrijskoj zoni kod Koridora 10.

Dodao je i da je ovo dvanaesta fabrika stranih investitora koja će biti sagrađena u Jagodini.

Vlasnik kompanije Andreas Kirš je istakao da će u novu fabriku biti instalirana najmodernija tehnologija.

- Odlučili smo se za Jagodinu iz više razloga, jedan je naša odlična saradnja sa Confezioni Andrea Serbia poslednjih godina, drugi što država Srbija i Jagodina daju infrastrukturu, a zatim i direktni izlazak na mediteranske zemlje. Bescarinski ugovori Srbije sa Rusijom, kao i vaši odnosi sa Kinom su takođe zanimljivi za našu budućnost.

- Naša je namera da 50% proizvodnje ostane u Srbiji a ostalo da ide u izvoz - zaključio je Kirš.

Izvor: eKapija