27. Okt. 2016.

Delegacija italijanske kompanije Frisoli posetila je nedavno Vranje i sanitarnu deponiju Meteris i tom prilikom izrazila zainteresovanost za rad na proširenju njenih kapaciteta, rekla je gradska većnica za oblast ekologije Marina Đorđević.

Italijanska firma konstruiše nepropusne deponije smeća putem inovativne tehnike. U razvijenim zemljama ova tehnika se koristi za produžavanje životnog veka postojećih deponija i sprovođenja sistema proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

- Ona se koristi za izgradnju zida duž obale bazena napunjene deponije za šta se koristi otpad iz same deponije. Ova tehnika donosi veliki doprinos jer omogućava znatno povećanje deponije u nekom rasponu od 30% do 80% - objašnjava Đorđević.

Italijanska firma pravi konstrukciju od mašinski obrađenog otpada koji je i ojačan armaturom od geotekstila. Ovakva konstrukcija omogućava da se nagib padina deponije postavi na 70 stepeni. Upotreba patenta koristi se i za funkcionalnu bezbednost i remedijaciju područja zarad uspostavljanja osnove za stvaranje ciklusa otpada održivog i za buduće generacije

- Deponija Meteris je izgrađena 2002. godine, a njen projektovani vek održivosti iznosi 15 godina, dakle do 2017. godine, a sa ovom tehnikom bismo njen životni vek znatno produžili - kaže gradska većnica.

Proširenje kapaciteta deponije Meteris već je postalo goruće pitanje lokalne samouprave, jer se njeni kapaciteti popunjavaju velikom brzinom zbog čega gradska vlast razmatra projekat proširenja. Upotreba ove tehnologije sprečila bi širenje deponije, a grad bi dobio na vremenu kako bi se završio Regionalni reciklažni centar sa svrhom upravljanja otpadom

Delegaciju italijanske firme je predvodio njen vlasnik, Ćiro Frisoli, a sa gradonačelnikom Vranja, Slobodanom Milenkovićem, obavljeni su preliminarni razgovori u pogledu izrade nacrta same rekonstrukcije deponije.

Izvor: eKapija