16. Maj. 2018.

Raspisivanje javnog poziva za nabavku 10 punjača za električna vozila, koju je eKapija nedavno najavila, očekuje se za dve nedelje, rakli su za Danas u Javnom preduzeću Putevi Srbije.

Kako piše taj list, u toku je izrada tenderske dokumentacije, koja podrazumeva prethodnu analizu i eventualno uključivnaje modernijih verzija elektro punjača koji punjenje vrše za oko 15 minuta, kao i analiza lokacija na kojima će ti punjači biti postavljeni.

Podsetimo, u sklopu putne modernizacije u Srbiji, JP Putevi Srbije su u saradnji sa Ministarstvom građevine, saobraćaja i infrastrukture, u okviru pilot projekta od početka 2017. godine instalirali pet punjača za električne automobile, i to na naplatnim stanicama Preševo, Šid, Dimitrovgrad, Subotica jug i Beograd kod Bubanj potoka.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u Srbiji je trenutno registrovano 143 električna vozila i 223 hibrida.

Istovremeno, neki od najvećih evropskih proizvođača automobila razmatraju uspostavljanje mreže stanica za brzo punjenje baterija automobila na putevima. Ova mreža trebalo bi da se uspostavi od Norveške do juga Italije i od Portugalije do Poljske. Na njenoj ruti ne nalazi se Srbija.

Izvor: eKapija