25. Apr. 2017.

Proleće je vreme kada sve buja i cveta, javljaju se krpelji, insekti i posebno omraženi komarci, a novosadska kompanija Ekosan posebno se raduje ovakvim promenama. Razlog je jednostavan - veći obim posla u tom periodu.

Dezinsekcija, deratizacija, fumigacija (postupak uništavanja insekata gasom), suzbijanje korova, dezinfekcija, zaštita od ptica - samo su neke od delatnosti Ekosan-a, koji i proizvodi repelente, dezinficijense, insekticide, rodenticide, moluskocide i preparate za opštu namenu.

U paleti je oko 120 proizvoda - svi registrovani i patentirani kao vlasništvo preduzeća.

Tokom 2016. godine Ekosan je izbacio nove proizvode Brodisan prah i Brodisan blue prah koji su namenjeni za laku, jednostavnu i brzu pripremu mamaca za suzbijanje glodara u domaćinstvu, javnim objektima, industrijskim objektima, na farmama i na poljima, a za 2017, kako kaže vlasnik ove kompanije Zoran Dunđerski, spremno je još novih proizvoda.

- Trudimo se da svaku sezonu otvorimo sa nekim novim, aktuelnim i za tržište prihvatljivim proizvodom. Imajući u vidu sve aktuelniju situaciju sa komarcima i infekcije koje oni prenose (West Nile virus), za ovu godinu smo pripremili Repelin sveće, za zaštitu zatvorenih i poluotvorenih prostora od komaraca. Biološka efikasnost i proverena neškodljivost za ljude je dobra garancija za uspešan debi na našem tržištu. U oblasti proizvodnje biocida se planira ispitivanje novih preparata, poboljšanje kvaliteta i pakovanja već postojećih proizvoda, usavršavanje celokupnog kadra kroz interne obuke, domaće i strane simpozijume i organizovanje novih stručnih obuka iz oblasti kontrole i suzbijanja štetočina - kaže za eKapiju Dunđerski.

Prva privatna firma u bivšoj SFRJ iz oblasti sanitarne zaštite

Priča kompanije Ekosan počela je pre više od dve decenije kada je Zoran Dunđerski odlučio da osnuje svoju kompaniju. Ispostaviće se da je to bila prva registrovana privatna firma iz oblasti sanitarne zaštite.

- Prvi put na ovim prostorima, 1989. godine su se stvorili zakonski preduslovi za razvoj privatnog preduzetništva. Znanje koje sam do tada sticao na naučno-istraživačkim i visoko obrazovnim institucijama, nije garantovalo materijalnu sigurnost meni i mojoj porodici. Nisam mnogo razmišljao, doneo sam odluku da se upustim u još jedno "istraživanje". Tokom razvoja Ekosana, težište razvoja se baziralo na onom što smo imali, a to je znanje, naporan rad i stvaranje kvalitetnih programa koji se mogu nositi i sa već dokazanim brendiranim proizvodima. Ako moram da izdvojim šta je bilo najvažnije, verovatno da je to naše znanje koje smo stekli tokom silnih godina školovanja - kaže Zoran Dunđerski.

Dunđerski je magistar bioloških nauka, koji je specijalizirao na temi ekologije glodara na stručnim institutima u Kanadi. Nekadašnji je predavač na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu i dopisni stručni konsultant Svetske zdravstvene organizacije.

- Danas Ekosan svoje osnovne delatnosti obavlja kroz proizvodnju biocidnih i zaštitnih sredstava, pružanje usluga u kontroli i suzbijanju svih vrsta štetočina, edukativni centar i zastupništvo inostranih firmi iz oblasti biocida - objašnjava Dunđerski.

Svoje proizvode Ekosan plasira preko veletrgovačkih firmi - Savacoop, Agromarket, Eko futura, Phoenix, Miva, a suzbijaju komarace, krpelje i glodare i u dvadesetak gradova Srbije - Smederevu, Požarevacu, Pančevu, Vršcu, Beloj Crkvi, Rumi, Šidu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Bogatiću, Prijepolju...

Osim lokalnih samouprava Ekosan sarađuje i sa PKB-om, Hemofarmom, Železarom Smederevo, NIS-om, Marbom, Nestlom, Swisslionom, Delhaizeom, Pepsijem, Bambijem, Dr Oetkerom, Sava Centrom, Studentskim centrom, hotelom Hyatt, Skupštinom Srbije, Vojskom Srbije...

Zapošljavaju 60 ljudi - lekara (epidemiolozi, toksikolozi, mikrobiolozi), doktore farmacije, magistre biologije, tehnologa, inženjera agronomije, doktora veterinarske medicine, sanitarnih i veterinarskih tehničara, radnika sa položenim stručnim ispitima za prevoz i rukovanje opasnim i toksičnim materija (Sertifikat Instituta Vinča), itd.

Potvrda uspeha ove kompanije je i nominacija direktora Zorana Dunđerskog za EY preduzetnika 2016. godine, što je kako kaže naš sagovornik, bio najbolji pokazatelj da je Ekosan na pravom putu.

Edukativni centar

U sklopu Ekosana funkcioniše i Edukativni centar koji obučava ljude za sevetnika iz hemikalija, pa je do sada ovu obuku prošlo 250 ljudi.

- Osnovna delatnost firme je iziskivala i određeni profil visokoobrazovanog kadra koji je u svakodnevnom radu stekao i praktična iskustva u oblasti prometa, lagerovanja, upotrebe, prerade raznih hemijskih supstanci. Kada se pojavila potreba i obaveza da sve firme koje imaju kontakte sa raznim hemijskim materijama moraju da imaju edukovane i sertifikovane stručnjake za tu oblast - savetnike za hemikalije, podneli smo zahtev nadležnim Ministarstavima da možemo obavljati obuku polaznika (isključivo sa završenim određenim fakultetima), i dobili smo sertifikovano odobrenje za edukaciju ove vrste kadrova - kaže Dunđerski

Ekosan je i društveno odgovorna kompanija, a poslednja od njihovih akcija bila je donacija Olimpijskom komitetu Srbije na OI u Riju, pružajući im kvalitetnu zaštitu od zika virusa i žute groznice.

Izvor: eKapija