01. Nov. 2017.

Kompanija Puma se bavi proizvodnjom sportske opreme kroz brendove Puma i Tretorn, ima svoje ogranke u preko 40 zemalja, uključujući SAD, Francusku, Švajcarsku i Španiju, kao u 116 zemalja širom sveta.

 

Priča o brendu počinje osnivanjem fabrike braće Dassler u bavarskom gradiću Hercogenaurah, kada je brend Dassler bio zajedničko vlasništvo Adija i Rudolfa Dasslera, a sportska dostignuća sportista u Dassler obući, kao što je 5 svetskih rekorda američkog trkača Džesija Ovensa na Olimpijadi u Berlinu, smatrani su zajedničkom zaslugom.

Posle očeve smrti braća su se razišla, Adi je nazvao svoji firmu Addas, kasnije Adidas, a Rudi – Ruda, da bi je već kroz nekoliko meseci preimenovao u Puma.

 

Prvi Pumin proizvod bila je fudbalska obuća pod nazivom Puma Atom. Braća su do kraja svojih života držali u tajnosti razlog svađe, a brendovi Puma i Adidas su postali najljući konkurenti. Spor oko toga koji se prvi od braće dosetio da proizvodi kopačke sa kramponima i dalje nije rešen.

 

Dugoročna misija brenda je da postane najtraženiji brend u kategoriji sportlifestyle.

Osnovne vrednosti kompanije su posvećenost, otvorenost, vera u sebe i preduzetništvo.

Logo kompanije nastao 1948. godine se uz male izmene koristi i do danas. Predstavlja kombinaciju slike pume u skoku i podebljanih slova „Puma“, dok se njihova boja i pozadina mogu menjati. Puma, koja je aktivna i danju i noću, predstavlja zver sposobnu da skoči nekoliko metara.

 

Odabirajući baš Pumu za svoj logo i naziv kompanija je želela da istakne svoju  pouzdanost i kompetentnost na prepoznatljiv način.

 

Puma

 

PUMA je danas globalni sportski brend koji uspešno spaja sport, aktivan životni stil i modne uticaje. Jedinstvena kombinacija tehničkih inovacija i revolucinarnog dizajna, postiže iznenađujuće domete u domenu odeće i opreme za sportski način života. Filozofija brenda Puma, kombinuje sportski kredibilitet sa jedinstvenim pogledom na svet da bi oformili proizvode koji odskaču iz mase.